הרפורמה החדשה (בת מספר שנים בלבד) בעניין חדלות פירעון ושיקום כלכלי קובעת תנאים חדשים להחזר חוב של חייבים לנושים שלהם בהתערבות של בית המשפט. ההליך יותר מהיר, ענייני ועם מטרה להחזיר כמה שיותר מהחוב המקורי ובמקביל לשמור על כבודו ורמת המחייה של החייב עם אפשרות לסיים את החזר החוב שלו בתוך שנים ספורות ולצאת לדרך חדשה ללא חוב כלשהו.
עשרות שנים התנהלות של נושים מול חייבים הייתה נגררת לאורך זמן רב, יצירת מצב של חייב קבוע או פושט רגל עם מגבלות קשות לאורך שנים ארוכות ומצד שני החזר חוב סמלי של החייב לנושים שלו. רפורמה חדשה בנושא זה הביא המהפכה של ממש לחייבים ולנושים וכדאי להכיר אותה.
מה קובעת הרפורמה החדשה בהליכי פשיטת רגל?
הרפורמה החדשה כאילו באה בזמן עבור עשרות אלפי ישראלים. היא הגיחה לעולם המשפט בארץ מעט לפני פרוץ הקורונה והיא כיום נותנת מענה לעלייה חדה בשיעור מי שמגיעים למצב פשיטת רגל של אדם פרטי עקב יוקר המחייה בארץ ושיעורי הריבית שרק הולכים ועולים.
הרפורמה החדשה בהליכי פשיטת רגל באה כדי למנוע את הסחבת שהתנהלה בגביית חובות של נושים מחייבים באמצעות הוצאה לפועל והכתם הגדול שדבק בכל מי שנקלע למצב של חייב והוכרז פושט רגל.
איך מתנהלת הרפורמה:
- בקשה לבית המשפט – השלב הראשון הוא פניה לבית המשפט בבקשה שיכיר בחייב כפושט רגל שמעוניין להגיע להסדר חוב עם נושים, כי איננו יכול עוד לעמוד מול שירותי הגבייה המתנהלים מולו.
- מינוי נאמן מטעם בית המשפט – בית המשפט יבחן את הבקשה ואם תאושר יחליט על תקציב מחייה שיישאר לחייב תוך כדי מגבלות שונות שיחולו עליו (התנהלות במזומן, אי יציאה לחו"ל וכדומה) בזמן של עד 9 חודשים בהם ייבדקו היכולות שלו להחזיר את החוב שצבר. במקביל יוקפאו כל ההליכים נגד החייב בהוצאה לפועל או אמצעים אחרים.
- הסדר חוב – לאחר שהנאמן בדק היטב והגיע לחישובים שיותירו לחייב תקציב מחייה ובמקביל החזר חוב לנושים בפריסה של עד 3 שנים (36 חודשים), החזר החובות ייצא לדרך.
- צו הפטר חוב – לאחר שיסיים החייב לשלם את כל החובות שלו לנושים הוא יוכל לבקש צו הפטר חוב שלאחר שיקבל אותו יהיה פטור מכל חוב לנושה כלשהו ויוכל לחזור לשגרת חייו (עם דירוג אשראי נמוך ואולי מגבלות בבנקים) ללא מינוס או חוב פעיל.
ההליך כולו נמשך בד"כ עד 4 שנים מתחילתו ועד סופו למעט חריגים כמובן.
לסיכום, הבחירה בהליך של הרפורמה החדשה לפשיטת רגל היא רק לאחר דיון על המצב שלכם עם עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי. לעתים עו"ד יציע חלופות אחרות שטובות יותר עבורכם, כמו הסדר חוב מקל מול הנושים באופן ישיר או באמצעות הסדר עם הוצאה לפועל.
הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש מקל יחסית עם החייבים אך במקביל מגביל אותם בדרכים שונות כדי לעזור להם לעמוד בהחזרים שהתחייבו להם וגם להשתקם כלכלית לתקופה של אחרי החזר החובות הללו. רק עורך דין מקצועי יוכל לייעץ לכם מה הטוב ביותר עבורכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין חדלות פירעון בצפון אשר מעניק ייצוג משפטי בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין חדלות פירעון בחיפה או עורך דין חדלות פירעון בקריות – המשרד הוא הכתובת!