הסכם ממון לפני נישואין הוא חוזה משפטי לכל עניין ודבר שנועד להסדיר את חלוקת הרכוש וההון בני בין זוג במקרה שיחליטו בעתיד להתגרש. מבחינה טכנית מדובר על הסכם בו מגנים על זכויות, כסף ורכוש של הצד היותר אמיד בין בני הזוג.
הסטטיסטיקה העגומה בישראל מציגה נתונים שקשה להתעלם מהם לפני שמתחתנים. כיום שיעור המתגרשים עומד על כ 30% משיעור המתחתנים מדי שנה. ניתן להוסיף לכך את העובדה שגיל הנישואין בישראל עלה בשנים האחרונות וכיום חלק מהם מחזיקים ברכוש, כסף או זכויות בעלות ערך.
הנתונים הללו מובילים לגדילה משמעותית בביקוש לעריכת הסכם ממון לפני נישואין בעשור האחרון ויש היום הרבה יותר הבנה ופתיחות של שני הצדדים לערוך את ההסכם הזה, דבר שהיה פחות נפוץ או מקובל בעבר הלא רחוק.
מה המטרה של הסכם ממון לפני נישואין?
עריכת הסכם ממון נועדה להגן על הזכויות של צד אחד בנישואין, זה שיש ברשותו ממון רב יחסית לצד השני. דוגמא לכך הם: דירת מגורים, חסכונות, עסק עם מוניטין, אופציות במניות או סטארט אפ וכן הלאה. כמו כן ההסכם מועיל במקרה בו ההורים של אחד הצדדים אמידים ומעוניינים להוריש רכוש או כסף רב בעתיד ורוצים להבטיח שהוא יישאר בבעלות הצאצא שלהם גם במקרה של גירושין.
מה היתרונות של עריכת הסכם ממון לפני נישואין?
היתרונות של עריכת הסכם ממון לפני נישואין רבות:
- בעת גירושין – במקרה שהזוג מחליט על גירושים, הסכם ממון יכול לחסוך זמן רב, הוצאות מיותרות ומאבק משפטי בנושא חלוקת רכוש. ההסכם מאפשר לקצר את כל התהליך ולחלק את ההון והרכוש בין בני הזוג עם כמה שפחות רגשות או כעסים שמשפיעים על כך.
- בחיים המשותפים – ההסכם מפחית חשש של הצד האמיד יותר שיש אינטרס לצד השני וגם מאפשר לצד השני להיות מודע לרכוש וההון שיש לו חלק בהם לאורך שנות הנישואין מבלי לערוך חישובים כלכליים על איכות הקשר הזוגי וכדומה. יש אפשרות גם להגדיר בהסכם פרקי זמן בהם הרכוש הקודם הופך למשותף וכן הלאה, כדי לחזק את הקשר עם השנים.
היכן עורכים הסכם ממון וכמה זה עולה?
הסכם ממון מומלץ לערוך אצל עורך דין משפחה שעוסק בכך. יש נקודות שונות שיש לתת עליהם את הדעת בעריכת הסכם ממון ולכן חשוב שהדבר ייעשה כפי שצריך. עריכת הסכם ממון אצל עורך דין עולה בטווח של 2500 עד 5000 ₪ בד"כ, כאשר העלות משתנה בין עורכי דין שונים וגם על פי מורכבות ההסכם והירידה לפרטים שיש בו.
על מנת שהסכם ממון יקבל תוקף משפטי יש לקבל חותמת של נוטריון, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. במקרים שמדובר על הסכם ממון אחרי נישואין אז רק חותמת של בית המשפט אפשרית כדי שייכנס לתוקף. העלות של החתימות הללו היא של כ 400-500 ₪ (מתעדכן מדי שנה).
לסיכום, ניתן לערוך גם הסכם ממון בין ידועים בציבור שאינם נשואים. הסכם זה נקרא הסכם חיים משותפים והוא נותן מענה לצרכים שמותאמים למערכת היחסים של ידועים בציבור כולל הכרה בקשר שלהם בפני הרשויות השונות החל מתאריך שמוגדר בהסכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal עורך דין משפחה בצפון אשר מעניק ליווי בעריכת הסכמים בתחום המשפחה , הצוואות והירושות בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין משפחה בקריות או עורך דין משפחה בחיפה – אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום לשיחת ייעוץ ראשונית, ללא כל התחייבות.