לטוס בשמיים בכוחות עצמכם, לא במטוס ולא במסוק, זאת חוויה מאתגרת ומסחררת חושים שלא רבים זוכים לה. הסיבה לכך היא פחד טבעי מריחוף שכזה בשמיים מעל הים, הרים או ערים שונות בכוחות עצמכם וכמעט ללא כל אמצעים להגנה בעת צרה. האמת היא שלמרות גורמי סיכון לא מעטים, יש גם דרכים להתמודד כמעט עם כל סיטואציה שכזאת.
אחד הטרדנים החמים בכל הקשור לספורט או פעילות אתגרית בשנים האחרונות הוא זה של טיסה בשמיים באמצעות מצנחי רחיפה. טיסה עם מצנח רחיפה אפשרית היום בכל רחבי הארץ בכמה מועדונים שמתמחים בכך, בין אם בהדרכה ובין אם בתור ספקים של ציוד מתאים לעוסקים בכך.
השאלה הנשאלת היא האם מדובר על פעילות מסוכנת או לא. התשובה מורכבת.
האם טיסה במצנח רחיפה מסוכנת?
ישנם כמה גורמי סיכון בעת טיסה עם מצנח רחיפה:
- מזג האוויר – הגורם המרכזי הוא מזג האוויר כמובן. רוחות חזקות או גשמים הם סכנה של ממש גם לטייסים מנוסים בטיסה עם מצנחי רחיפה. על כן לא מומלץ להמריא לטיסה כזאת ביום סגריר או ללא בדיקה מקדימה לתנאי מזג האוויר הצפויים בטווח של השעות הקרובות באזור המסלול המתוכנן שלכם.
- תקלה בציוד – אחד הגורמים המובילים שעלולים להוביל לתאונה של מצנח רחיפה היא טעות טכנית בציוד. חובה לבדוק היטב את הציוד שלכם לפני ההמראה ולוודא שהוא במצב הטוב ביותר האפשרי שלו. אם יש ספק, אין ספק.
- טעות אנוש – אי אפשר להתעלם גם מתאונות במצנחי רחיפה שמתרחשות בשל טעות אנוש. חוסר ניסיון, בלבול, קבלת החלטה שגויה, כל אלו עלולים להוביל לתוצאה טרגית.
למרות כל זאת, על פי נתונים סטטיסטיים, הסיכוי לתאונה של ממש בטיסה עם מצנח רחיפה או עם טרקטורון מעופף (בקאי) היא נמוכה מאוד כל עוד מקפידים על כל מה שחייבים מראש (כפי שציינו קודם לכן). בעשור האחרון מספר הנפגעים קשה או הרוגים מתאונות במצנח רחיפה הוא מזערי למרות שכמות הפעילים בפעילות הזאת הולכת ועולה מדי שנה.
איך ניתן להפחית את הסיכונים?
כמו בכל דבר בחיים, ובעיקר בפעילות של ספורט אתגרי, תמיד אפשר להפחית את הסיכונים הקיימים באמצעות התנהלות נכונה והקפדה על הנהלים. הנה כמה טיפים לצמצום הסיכונים בטיסה עם מצנחי רחיפה:
- לקבל הדרכה איכותית – חובה לעבור קורס מצנחי רחיפה איכותי עם מדריך מנוסה ולא לצאת לדרך בצורה עצמאית בלי שמסיימים קורס כזה על הצד הטוב ביותר ותוך כדי למידה לעומק של הנושא. כמו כן חשוב מאוד לעבור טיסה עם מצנח רחיפה זוגי יחד עם המדריך כדי לתרגל "על אמת" את היכולת שלכם.
- טיסה בתנאי מזג אוויר נוחים – ממריאים רק בימים "יפים" עם מזג אוויר שמבטיח מינימום רוחות חזקות או גשמים. מזג האוויר לא יציב? וותרו על טיסה באותו היום ותחסכו סיכון מיותר.
- בדיקה של הציוד – לא טסים בלי ציוד שבדקתם היטב והוא מסופק לכם מחברה אמינה ומנוסה בתחום. מומלץ לבדוק פעמיים וגם לוודא ששום דבר לא חסר לכם כדי למנוע הפתעות לא נעימות.
לסיכום, נדגיש שיש סכנה בכל דבר בחיים ואם מתכוננים היטב ומקפידים על כללי זהירות, מפחיתים את הסכנה למינימום.
המאמר נכתב בשיתוף עם מועדון Paragliding תעופה ספורטיבית אשר מעביר טיסות וקורסים על גבי מצנחי רחיפה או טרקטורונים מעופפים. אם אתם מחפשים רחיפה עם מצנחי רחיפה במרכז, מועדון Paragliding מבצע רחיפות חוויה עם מצנחי רחיפה בנתניה או מצנחי רחיפה בארסוף או מצנחי רחיפה בתל אביב.