פנקס הקבלנים בישראל הוא המטרה של עוסקים רבים בענף הבניה כולל מנהלי עבודה, הנדסי בניה ואדריכלים בעלי ניסיון. הרישום בפנקס הקבלנים מעניק יתרונות רבים למי שרשומים בו ולכן הוא נחשק כל כך. ריכזנו עבורכם את כל המידע על רישום קבלנים בישראל, הסיווגים השונים ואיך תהפכו גם אתם לקבלן רשום.
פנקס הקבלנים קורץ לרבים מאלו העוסקים בענף הבניה בישראל. הופעה בפנקס בתור קבלן רשום מעניקה יוקרה וגם תדמית של אמינות ומקצועיות. כמו כן יש יתרונות רבים נוספים שנלווים לכך. הרישום בפנקס הקבלנים מותנה כמובן במספר דרישות בירוקרטיות שיש לעמוד בהן ואז מקבלים סיווג מתאים לתחום העיסוק שלכם.
מהו סיווג קבלנים בפנקס הקבלנים?
סיווג קבלנים לענפים שבהם יהיו רשומים נישען על תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות. בהתאם לתקנות הללו יש חמש דרגות סיווג שונות המחולקות על פי היקף כספי המותר לקבלן לביצוע עבודות בענף בו הוא רשום. ההתייחסות היא לעבודה באתר אחד, למעט בבנייה למגורים שמחושב שם גם לפי מטר מרובע.
הדרגות הן בין סוג 1 שהוא הנמוך ביותר (הסיווג הבסיסי) לדוגמא קבלן רשום ג1 ועד סיווג קבלן רשום ג5 הגבוה ביותר (ללא הגבלות). הסכומים שקובעים את ההיקף הכספי המותר לעבודה לפי כל סיווג ודרגה מעודכן פעמיים בשנה על פי עליית מדד תשומות בנייה למגורים.
כל קבלן רשום רשאי לבצע עבודות הנדסה בנאיות אך ורק במסגרת הסיווג שהוא משויך אליו.
כיצד עולים בדירוג של סיווג קבלני?
אחת לשנה (במינימום) ניתן לעלות בדירוג הסיווג הקבלני, כלומר לעבוד מסיווג 1 לסיווג 2 וכן הלאה עד סיווג 5. כדי לעמוד בדרישות של העלאת סיווג קבלני יש להוכיח שהקבלן עבד בהיקפי עבודה שהורשה לעבוד בהם בסיווג הנוכחי שלו ושהוא ראוי להתקדם הלאה ולעבודות בהיקף גבוה יותר.
יש לצרף מסמכים המאמתים את היקף העבודה שביצע על פי הקריטריונים השונים ולהוכיח העסקה של בעלי מקצוע או קבלני משנה שקיבלו תשלום ממנו במסגרת הפרויקט אותו ביצע ואישורים נוספים אם יידרש לכך מהועדה שתבחן את היכולת והזכאות שלו לעלות סיווג קבלני.
האם ניתן לבצע העתקת סיווג קבלני?
בעלים של כמה חברות קבלניות יכול לבקש העתקת סיווג קבלני של חברה אחת שבבעלותו לטובת חברה נוספת. במסגרת התהליך הזה הקבלן מרוויח חברה קבלנית נוספת עם סיווג קבלני שמאפשר לה ביצוע עבודות הנדסה בנאיות על פי הקריטריונים ורישום בפנקס הקבלנים.
כיצד מתנהלים נכון כדי להופיע בפנקס הקבלנים?
כמו כמעט בכל דבר, ניתן לנסות ולעשות זאת עצמאית. יש להכין מסמכים שונים, תעודות ואישורים כאלו ואחרים שמאפשרים רישום כקבלן רשום וקבלת סיווג קבלני. אותו הדבר בעניין העלאת סיווג קבלני או העתקת סיווג קבלני.
הבעיה היא שמדובר על תהליך בירוקרטי לא פשוט שלא קל לצלוח עצמאית. מומלץ לשכור שירותי חברת רישום קבלנים שמתמחה בתחום הזה ויודעת כיצד לרכז את כל המסמכים והחומרים הרלוונטיים כדי שיוגשו בצורה הנכונה ביותר לרשם הקבלנים. בדרך זו חוסכים זמן רב בדרך לרישום ו/או להעלאת סיווג קבלני.
המאמר באדיבות משרד עורכי דין אלון אייזנברג ושות' אשר מתמחה בהליכי רישום וסיווג קבלנים בפריסה ארצית.