ילדים זה שמחה. ילדים זה גם עול כלכלי, וכאשר מגיעים לגירושין עם ילדים משותפים, מדובר על מאבק של ממש בכל הקשור למשמורת, הסדרי ראיה ודמי מזונות ילדים. זו אחת הסוגיות המרכזיות בכל הסכם גירושין והחוק עבר שינויים לא מעטים בשנים האחרונות. על החוקים החדשים בכל הנוגע לילדים וגירושין וכיצד קובעים את דמי המזונות – במאמר הבא.
במשך שנים ארוכות החוק הישראלי נטה באופן ברור לטובת האישה במקרה של גירושין עם ילדים משותפים. במרבית המקרים, כמעט כולם, נקבע שעל האב לשלם דמי מזונות עבור ההם שנותרה עם גידול הילדים. חוק חדש משנה את מצב הדברים במידה והכנסותיהם של שני בני הזוג זהות או נוטות לטובת האם.
כיצד מחושב סכום מזונות ילדים בישראל?
במשך שנים ארוכות היה "מחשבון" של בית המשפט לענייני משפחה, שקבע את הסכום אותו ישלם האב לאם על פי מספר הילדים, רמת ההכנסה שלו, רמת החיים שהורגלו אליה וחישוב ההוצאות שלהם (אוכל, חינוך וכן הלאה). כל החישובים מבוססים על טובת הילד ולא טובת ההורים.
מזונות ילדים היו משולמים על פי פסיקת בית המשפט גם אם האב נטל חלק במשמורת הבן ואפילו אם הייתה משמורת משותפת עיקר ההוצאות היו על האב (ברוב המקרים). נשים רבות השתמשו בכלי זה למיקוח טוב יותר בנוגע לכל שאר הנושאים עליהם דנו בתיק הגירושין מול הבעל. המצב היה לעתים אבסורדי עד כדי כך שאבות רבים הגיעו לעוני או פשיטת רגל רק בשל תשלומי מזונות של אלפי שקלים בחודש עבור ילדיהם ולא נותר להם כמעט כדי לחיות ברווחה כלכלית ראויה.
כעת המצב שונה. בית המשפט העליון קבע שנטל תשלומי מזונות עבור ילדים בגילאי 6 עד 15 יתחלק שווה בשווה בין ההורים לפי הכנסותיהם ויכולותיהם הכלכליות. כלומר השאיפה היא ליצור איזון בנטל תשלומי מזונות ילדים אך לוקחים בחשבון משתנים שונים שמשפיעים על חלוקה זו.
מעבר לכך, במקרים בהם יש משמורת משותפת של שני ההורים והם משתכרים באופן דומה (כלומר אין הפרש משמעותי בשכר שלהם) לא יהיו דמי מזונות ויחול שוויון מלא עליהם. מצב זה מוביל רבים לנסות ולהגיע לגירושין בהסכמה עם הסדר של הורות משותפת לילדים וחלוקה שווה בנטל הכלכלי של גידולם.
האם ניתן לשנות גובה דמי מזונות ילדים?
תמיד ניתן להגיש בקשה לשינוי גובה מזונות ילדים. במשך שנים פנו נשים רבות מעת לעת לבית המשפט בבקשה של הגדלת מזונות ילדים אם האב השתכר לפתע יותר או חל שיפור במצבו הכלכלי. החוקים החדשים הביאו שינוי גם כאן והפעם אבות רבים מגישים בקשות של הפחתת מזונות ילדים אם הגרושה שלהם משתכרת כמותם או במידה והם מנהלים הורות משותפת לילדים מאז הגירושין.
פניה לצורך הגדלת מזונות ילדים או לצורך הפחתת מזונות ילדים חשוב שתיעשה רק לאחר התייעצות עם עורך דין גירושין שמבין בנושא זה. לא תמיד המצב אפשרי וכדאי להיות ריאליים ולעשות תיאום ציפיות לפני הגשת בקשה שכזאת. יש לקחת בחשבון שהבקשה תצליח עבור הפונה אך מצב שני ייתכן ואף תשנה לרעתו את המצב הנוכחי. רק עורך דין גירושין יכול לייעץ לכם על כך.
המאמר באדיבות משרד עורכי דין פייטלוביץ – ברוך אשר מעניק ייצוג וייעוץ משפטי בתחומי המשפחה, הגירושין והירושה. פייטלוביץ – ברוך הם עורכי דין לגירושין בחיפה אשר מעניקים ייעוץ, ליווי והגנה משפטית מלאה ללקוחותיהם.