כאבי שיניים או דלקת חניכיים הם מצבים שכל אחד מאתנו נאלץ לעבור במהלך החיים מסיבה כזאת או אחרת. יש צמרמורת כשמלקקים גלידה קרה? השן כואבת כשנוגסים בתפוח? יש דימום בצחצוח השיניים? חבל להזניח ויש לפנות לטיפול שיננית או בדיקה של רופא שיניים לפני שהבעיה תחמיר והטיפול יהיה מורכב, כואב ויקר הרבה יותר.
כאבי שיניים הם מצב שלמרבה הפליאה לא מעט מנסים להתמודד אתו מבלי להגיע למרפאת השיניים. עבור רבים טיפול שיניים או ביקור במרפאת השיניים הוא דבר מפחיד גם כבוגרים וזאת עקב טיפול לקוי או טראומה מהילדות בד"כ. אבל הזנחה של כאבי שיניים או דלקת חניכיים יכולה רק להסתבך ולהוביל לכך שלא תהיה ברירה ואפשרות להימנע מביקור במרפאת שיניים, אלא שאז המצב יהיה מורכב יותר והטיפול עלול להיות כואב עוד יותר. אז כשכואבות השיניים קובעים תור למרפאה ולא דוחים ללא סיבה.
מהן הסיבות הנפוצות לכאבי שיניים?
יש מגוון סיבות אפשריות לכאבי שיניים וכדאי לזהות ולטפל בהן בהקדם.
- שחיקת שיניים – תופעה נפוצה מאוד אצל כל מי שחורקים שיניים ביום יום או בזמן השינה. שחיקת שיניים נגרמת מהחזקה או לעיסה של מוצרים ואביזרים שונים בפה (עט, וכו'), צחצוח שיניים לא נכון או אגרסיבי מדי או מבנה שיניים שגורם לכך. השחיקה פוגעת בשכבת האמייל ששומרת על השן ולכן היא הופכת רגישה וכואבת יותר.
- עששת – חיידקים שחיים בחלל הפה שלנו ועל השיניים, מפרישים חומצה שגורמת עם הזמן לפירוק הרקמות הקשות של השן, אמייל ודנטין. כאשר ההפרשה פוגמת באיכות השן ומגיעה עד לשכבה הרכב ביותר, בה יש כלי דם ועצבים, מתחילים כאבים שהולכים ומתגברים.
- טראומה \ חבלה – מכה חזקה בפה או ישירות בשניים יכולה להוביל לכאבים של כמה שעות ימים (למעט מכה חזקה שגורמת נזק רציני על המקום) ולאחר מכן שוכחים את המכה. הבעיה היא שאותה מכה ייתכן וגרמה לסדקים בשיניים או תזוזה קלה של השן, דבר שיוביל לנזק מתפתח עד למצב של דלקת חניכיים או אובדן חיות של השן. יש מקרים שיובילו כמובן לטיפול של שיקום הפה.
- הלבנת שיניים – יש חומרים להבהרת שניים לשימוש עצמי וחלק מהם עלולים בשימוש לא נכון לגרום לפגיעה באמייל ולהוביל לרגישות יתר בשניים. הבהרת שניים כדאי לעשות רק במרפאת שניים.
מתי פונים לטיפול או בדיקה?
רבים דוחים את הקץ ומנסים שלא להגיע למרפאת שיניים לטיפול של רופא שיניים, חלק מהם אף מעדיפים ליטול משככי כאבים כדי לנסות ולהקל על הכאב. אם המשככים לא עוזרים לאחר יומיים שלושה, הם כנראה לא יעזרו גם בהמשך.
ההמלצה ראשית כל היא לעשות טיפול מנע ולבקר לפחות פעם בשנה במרפאה לצורך טיפול שיננית. היא יכולה לשים לב לבעיות אפשריות בחלל הפה ולהמליץ מה לעשות עצמאית או להפנות אתכם לבדיקה של רופא שיניים.
בדיקה של רופא שיניים תהיה יסודית יותר כולל צילומים של חלל הפה או שיניים ספציפיות ותוכלו לדעת מה המצב שלכם מבחינה רפואית. רופא השיניים יוכל גם להמליץ על הטיפול המתאים ואם אתם צריכים השתלות שיניים, כתר, עקירה או כל טיפול אחר שיעזור לכם עם הכאבים שאתם סובלים מהם.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר דניאל כהן, בעל מרפאת שיניים בחיפה אשר מעניקה טיפולי שיניים לילדים ומבוגרים כאחד.
לעוד רופאי שיניים מומלצים בגבעתיים, ניתן למצוא באתר Dental Clinics.